www.archive.org На този уеб сайт може да се разгледа как са изглеждали уеб страниците от началото на тяхното създаване.

Уеб сайта archive.org е направен, с цел да се запази, как са изглеждали уеб страниците от времето на създаването им до момента, с направените им промени през това време. Само да въведете името на желания уеб сайт и да натиснете бутона browse history и се показва календар с дати и години, за която дата има запис е маркирано и може да се избере. Има форма за въвеждане на уеб сайт, който да се въведе в базата данни. Създават се колекции от видеа, книги, текстове, музикални записи и софтуер.

Колекцията от видеа има анимации, изкуство, музика, видеа на общността на самия уеб сайт, компютри, технологии, културни, академични, образователни, кино, новини, духовни, религиозни, спортни, телевизионни, видео игри, аматьорски. Има възможност да се гледат в браузъра, но също така и да се свалят в различни видео формати и да се прочете описание за избраното видео, написано от регистрираните потребители. Колекцията от електронни книги и текстове има от американски, канадски, детски библиотеки, универсална библиотека, която е подпомогната от правителствата на Индия, Китай и Египет чрез сканиране на книги, проект Гутенберг, библиотека за биоразнообразието, колекция създадена от общността на уеб сайта регистрираните потребители. Определената книга може да се чете от уеб сайта и да се сваля в разни формати. Като се чете онлайн е направено така, че все едно се разгръща книга, страница по страница както е сканирана. Аудио записите са аудио книги, компютри, технологии, музика на живо от концерти и подобни, изкуство, култура, новини, радио програми, духовност, религия и от общността на уеб сайта. Аудиото може да се прослушва от страницата и да се сваля в разни музикални формати. Колекцията софтуер има игри от началото на компютрите, класически игри, shareware софтуер, конзолни игри.

Към уеб сайта има блог, в който се отбелязват новите неща свързани с него. Поставени са автобиографиите на хората, които създават уеб сайта. Форумът има огромно съдържание на теми от разни области.

Направени са проекти към самия уеб сайт като отворената библиотека, където има книги сканирани и сложени в електронен вид. Сканираща услуга се запазват текстови документи книги за обществено ползване. Archive-it.org е проект, който помага за по-лесното събиране и архивиране. Bookserver позволява на издатели, книгоразпространители, библиотеки да направят своите каталози на книгите, и да са достъпни на читателите чрез интернет. Снимки от НАСА чрез съдействието на НАСА и уеб сайта са достъпни за потребителите. Opencontentalliance.org е с цел изграждане на постоянен многоезичен архив. Образователен архив съдържаш стотици безплатни курсове, видео лекции и допълнителни материали от университети в Съединените щати и Китай. Подвижен архив за събиране на текстов материал книги и подобни. Проект Internet Archive Networking осигурява безплатен, високоскоростен кабелен и безжичен интернет на жителите на Сан Франциско. Проектът се разви значително, от създаването си през 1997 г., и в момента работи с град и областта на Сан Франциско, за да се осигури свободен, високоскоростен интернет. Petabox е проектът, на които е сложена почти цялата информация на уеб сайта по последни данни обема му е 10 петабайта, 1 петабайт е 1 милион гигабайта.

(Visited 38 times, 1 visits today)
Please wait...
Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.

Вашият коментар